Kategorier

Instagram
14 ÅR PÅ MARKNADEN | SNABB LEVERANS | UNIKT SORTIMENT

Scrapbooking

Från alla möjliga håll har vi hört att det är bra att skriva dagbok. Det skrivna ordet hjälper oss att bearbeta de händelser vi går igenom i livet.

Sedan kameran uppfanns har vi också kunnat spara bilder på oss själva, vardagen, speciella händelser och personer som på något vis är viktiga för oss. Nu för tiden delar vi snabbt foton tagna med webkameran. Digitalkameror är inte speciellt dyra och många har tusentals bilder lagrade på sina datorer. Det blir oftast inte av att man tittar på dem så ofta.

Varför inte skriva ut dina mest speciella foton och slå två flugor i en smäll? Gör en scrapbook, ett fotocollagealbum, med viktiga eller helt vardagliga händelser! Glöm inte att skriva text till dina foton. Det kommer att hjälpa den som tittar i albumet.

Vad behöver man? (Ett urval.)

Foton (bra utskrifter lönar sig)

Syrafri Cardstock (fotokartong), och mönstrat papper som är syrafritt

En eller flera limprodukter (dubbelhäftande tejp, ScrapGlue, DoDots)

En bra sax

Skärmaskin

Dekorationer

Vatten- och färgsäkra pennor

Album med fotosäkra plastfickor

Hur gör man?

Bestäm först och främst om du bara vill göra ett litet minialbum eller om du vill att ditt album ska vara ett pågående projekt. Vill du fylla på ditt album efter hand behöver du bestämma vilken storlek du vill arbeta med. Här i Sverige är det lätt att hitta album i A4-storlek. Den vanligaste scrapstorleken är annars 30, 5 x 30, 5 cm (12”x12”) och kan köpas i de flesta butiker där du hittar annat scrapmaterial .

Det finns massor av saker man kan tänka på då det gäller ”scrapbooking”. Det viktigaste är att det känns som att dina sidor speglar det du vill berätta. Vill du bara få utlopp för din kreativitet är det kanske den kreativa processen som är viktigare än vad sidan berättar. När man tittar på olika personers sidor kan de se väldigt olika ut. Här är ett urval av olika stilar:

”rena” – oftast enfärgat papper, få dekorationer

”kreativa” – mycket färg, rivet papper, olika material

”konstnärliga” – följer konstregler som ”gyllene snittet” och färglära

”trendiga” – att materialet man använder är nytt är viktigast

”romantiska” – mjuka färger, mycket blommor och band

Hjälp att komma igång.

Många som börjar scrappa tycker att det är svårt att komma på hur man ska placera foton, papper, text och dekorationer. Då kan det vara smidigt att använda sig av skisser. Det finns en massa duktiga scrappare som är bättre på att göra skisser än vad jag är, men de brukar innehålla ungefär samma element som min lätta skiss här. ”Googla” på ”scrapbooking, skisser” så finns det jättemycket inspiration att hämta!

Ett annat sätt att komma igång kan vara att titta hur andra gör. Många scrappare har bloggar, det finns flera svenska och massor av utländska scrapbookingforum och nu för tiden träffas också många scrapsugna på diverse scrapträffar med fler eller färre deltagare (funkar ungefär som syjuntor).

När man väl har kommit igång med den här roliga hobbyn upptäcker man rätt snart att det blir en hel del pappersspill och rester av olika dekorationer ”över”. Jag tycker inte om att slänga något, så jag brukar använda de sakerna till att göra personliga kort med hjälp av samma tekniker jag använder då jag scrappar. Dessa kort brukar bli mycket uppskattade!

Lycka till!

Monica Bernpaintner


Kontakta oss

Vår kundtjänst är öppen 24/7

Telefon: 0123-456-789

Kontakta vår "hotline"