Kategorier

Instagram
14 ÅR PÅ MARKNADEN | SNABB LEVERANS | UNIKT SORTIMENT

Scrapkurs

”Scrapbooking” har inte fått någon bra, svensk översättning. Jag tycker om att använda ordet fotocollage. Man bygger upp foton, papper och dekorationer på en grund. Scrapsidorna samlar man i album med plastfickor för att skydda foton och dekorationer. För att skydda fotona är det viktigt att använda syrafritt papper. YouDo:s cardstock (fotokartong) och mönstrade papper är syrafria (acid free).

Hur scrappar man då? Det beror helt enkelt på fokus och personlighet. Har du aldrig scrappat förut får du här lite idéer på hur du kan gå tillväga. 
1.  Bestäm vilka foton du vill ha med på sidan. Hellre för många än för få foton. Man kan alltid bestämma sig för att plocka bort några. 

Utgå ifrån fotona för att bestämma färgskala och önskad stil.

Om du tycker att foton från ett och samma tillfällen är alldeles för spretiga i färg och form kan det hjälpa att framkalla alla eller några av fotona i svartvitt.

2.  Gör precis som du skulle göra om du plockade fram kläder ur garderoben. Utgå ifrån färgskalan i fotona och plocka fram grundpapper, dekorationspapper, bokstäver och dekorationer som ser ut att passa fint tillsammans. 

Igen – hellre för mycket än för litet. Det är lättare att plocka bort något än att fylla ett tomt hål. 

3.  Om du har svårt att komma på idéer på upplägg finns det massor av fina scrapskisser att hitta via ”nätet”. 

Scrappare är i allmänhet väldigt generösa och hjälpsamma! J Ibland kan det helt enkelt vara lättast att härma en annan scrappare vars scrapstil man gillar.

(Det kallas att ”lifta” någon. Scrapbookingvärlden är full av engelska ord och uttryck!) 

4.  Lägg grunden framför dig. Bygg upp sidan från botten och upp. Flytta materialet lite fram och tillbaka på grundpapperet för att hitta det bästa upplägget innan du fäster något.
Förslag på materiallista:

  • grundpapper
  • dekorativa papper eller ”fotomattor” (enfärgade papper som ger en passepartouteffekt)
  • foton
  • dekorationer i form av blommor, band, brads (påsklämmor), eyelets (öljetter), knappar o.s.v.
  • rubrik
  • text


Dekorationspapper kan göras mer intressanta med fluid chalk (ger ett sotat utseende), rivna kanter eller kanske några dekorativa veck.

5.  Handskriven text bidrar till ett personligt uttryck. 

Om du verkligen inte tycker om din handstil, eller bara vill skriva en text som skulle ta alldeles för stor plats handskriven, går det bra att skriva texten på datorn. 

6.  Jag vill betona vikten av att använda rätt limprodukter. 

Dubbelhäftande tejp fungerar jättebra till foton, band och papper, medan knappar, blommor och andra lite tyngre småprylar sitter bra med Do-Dots eller ScrapGlue. 

Vill du fästa glitter går det smidigt, och blir snyggt, med 3D Crystal Glaze. Limpenna är också lätt att använda, speciellt till småsaker. 

7.  Som du ser på det färdiga resultatet blev den här sidan inte alls som jag hade planerat från början. De mönstrade papprena fick den här gången ge vika för ett neutralt vitt grundpapper. Jag bestämde mig i stället för att dekorera lite mer med blommor för att få fram det min sida handlar om, nämligen ön där vi har vårt sommarställe. Jag kan tänka mig att det blir ännu mer text så småningom och då är det bra att det finns mycket vitt utrymme att skriva på. Lycka till!

Lycka till!

 
 Kontakta oss

Vår kundtjänst är öppen 24/7

Telefon: 0123-456-789

Kontakta vår "hotline"